Eroontupakasta.com tarkoituksena on esitellä erilaisia tapoja päästä eroon tupakoinnista. Erilaisia tuotteita, temppuja ja lisäravinteiteita sekä lääkkeitä on markkinoilla pilvin pimein. Osa on luonnollisesti aivan joutavia ja hyödyt ovat olemattomia.

Osa taas toimii oikeasti ja löydettävissä on myös tutkimuksia aineideiden tai tekniikoiden hyödyistä nikotiiniriippuvaisuuden hoitamisessa. Pyrin sivustolla esittelemään vain ja ainoastaan tuotteita joista on ihan oikeasti ollut hyötyä. Toki on selviö, että kaikki keinot eivät toimi kaikilla. Mitään absoluuttista viisasten kiveä ei ole löytynyt ja esimerkiksi lääkkeiden hoitoaste ei ole 100%. 

Ihmismieli ja aivot ovat monimutkaisia kapistuksia ja jos olet elellyt nortti huulessa kymmenenkin vuotta ja tupakoinut siis joka päivä vaikkapa 5 savuketta olet sauhutellut 18 250 savuketta. Näinpä jos ajattelet, että tavat ja fyysiset oireet katoavat taikaiskusta niin arvaappa toisen kerran. Aikaa siis tulee menemään ja olet nyt ottamassa mahdollisesti ensimmäistä pientä askelta pitkällä marssilla. Älä silti vaivu epätoivoon. Se, että olet tehnyt päätöksen lopettaa on jo suuri voitto, mutta valitettavasti taisteluja mielihalujesi ja mielesi kanssa tulee olemaan monituisia. 

Tärkeää onkin miettiä erilaisia tilanteita etukäteen, että voit toimia näissä järkevästi ja rajoittaa ja vähentää tupakointia tai mahdollisesti lopettaa tämä kokonaan. Hyvin harva pystyy aidosti vähentämään tupakan polttamista, usein on järkevämpää pyrkiä lopettamaan kokonaan. En kuitenkaan tule saarnaamaan tai ohjaamaan yhdenkään ihmisen päätöksiä. Pyrin olemaan tuputtamatta mitään ja antamaan neuvoja ja ohjeita ja suosittelemaan erilaisia tapoja selättää vihollisesi.

Sivuston tarkoituksena on siis

  • Antaa neuvoja ilman saarnaamista
  • Esitellä erilaisia tuotteita
  • Lisätä tietoisuutta eri metodeistaja hoitomuodoista
  • Tarjota tukea lopettamiseen
Itse olen polttanut elämäni aikana satunnaisesti, mutta en ole varsinaisesti koskaan jäänyt koukkuun. Pisimmät ajanjaksot tupakoinnissa ovat olleet noin viikosta kahteen välillä. Useasti poltin ennen tenttejä koska tupakka tuntui rauhoittavan hermoja ja lisäävän hetkittäin keskittymiskykyä. Tunnistan silti hyvin mekanismit riippuvuuden taustalla ja minusta olisi voinut hyvinkin tulla tupakoitsija. Kotonani oli aina varsin ankara suhtautuminen tupakointiin joten voinen kiittää osaltaan kasvatusta siitä miksi en koskaan suuremmin alkanut polttamaan. 

Aikuisiällä olen yhä satunnaisesti polttanut piippua ja sikareita, mutta en ole kokenut kaksi – kolme kertaa kuukaudessa esiintyviä tupakointihetkiä siinä määrin haitallisiksi, että olisin halunnut näitä rajoittaa. Tupakoida voi siis myös maltillisesti. Tällöinkin ON toki samat terveysriskit, mutta nämä ovat merkittävästi pienemmät. 

Tiedostan, että melko monet ihmiset eivät pysty maltilliseen tupakointiin. Tällöin taustalla on niin vahva tapa ja fyysinen riippuvuus, että suhde tupakkaan on käynyt mahdottoman hankalaksi. Tällöin oma suositukseni on se, että tupakointi lopetetaan tyystin. 

Tupakoinnin taustalla on lähes väistämättä psyykinen ja fyysinen riippuvuus. Näitä ei ole järkevä lähteä erottelemaan ja pyrkiä hoitamaan vain toista. Hoidon tulee aina olla kokonaisvaltaista tai onnistumisen edellytykset ovat vähäiset. Pyrin tällä sivustolla käymään läpi molempia osa-alueita. 

Toivottavasti mahdollisimman moni hyötyy sivustosta. Olisin onnellinen jos voisin omalla toiminnallani tehdä maailmasta aavistuksen terveellisemmän ja vähentää näin myös hiilijalanjälkeä. Tupakointi on nimittäin myös pahaksi koko maailman keuhkoille.

%d bloggers like this: